Project Description

Lovačka kuća “Sebenjino” – grupa Kudeji

 

Lovna grupa „Kudeji“ je mala ali složna grupa koja broji 16 članova. Primanjem u članstvo dva mlada lovca 2010 god. grupa popravlja svoj prosjek starosti koji sada iznosi 54 godine.

Lovna grupa “KUDEJI” gospodari južnim djelom lovišta L.D.“Lisjak“ Kastav. Lovište kojim gospodari grupa preraspodjelom lovišta po lovnim grupama dobiva naziv LUŽINSKO lovište. Ono se proteže na površini od 1169 ha. Ubrzanom urbanizacijom Općine Viškovo i grada Kastva u zadnjih desetak godina lovno područje grupe se naprosto prepolovilo. Kako u lovištu nema potoka ni izvora vode potrebno je divljači osigurati potrebnu količinu vode. Na području „Topolov kalić“, „Borić“, „Križmanjac“ i „Gorica“ radnim akcijama lovaca izbetonirana su velika pojila kako divljač u sušnim ljetnim mjesecima ne bi ostala bez vode i zbog toga migrirala u druga lovišta. Bez obzira na prirodnu hranu u lovištu, iako je sječa šume na našem području sve učestalija tako da pomalo gubimo prirodnu hranu (trešnje, drenjule, bukvicu,žir) lovci redovito prihranjuju i prehranjuju divljač. Za tu potrebu od Društva 1990. godine dobili smo automatsku hranilicu koju postavljamo na područje „Borića“ to je ujedno i prva automatska hranilica lovačkog društva „Lisjak“ Kastav. Godine 1998. donacijom dobivamo novu hranilicu te je postavljamo na područje „Topolov kalić“. Nakon deset godina premještamo je na lokaciju „Orehovci“gdje ostaje do današnjega dana.

Prva samostojeća čeka lovne grupe KudejiVelikim trudom i zalaganjem grupovođe 2007. godine na području zvanom „zad strmac“ započeta je i završena izgradnja prve samostojeće čeke zatvorenoga tipa. Nakon toga napravljene su još 4 samostojeće čeke. Jelenska i srneća solišta njih oko 40 redovito se pune i čiste kao i četiri hranilišta za jelensku divljač. Vrijedni članovi grupe svako proljeće izoru i posiju površinu od oko 2000 m2 koja je određena lovno gospodarskom osnovom. Na jednoj od ljepših lokacija u samom centru lovišta nalazi se lovačka kućica lovne grupe KUDEJI pod nazivom „Sebenjino“. Izgradnja lovačke kućice započela je 1987 god. I vrlo brzo zalaganjem članova grupe stavljena u funkciju za koju je bila i namjenjena. Zbog nedostatka prostora na kućici je 1995 god. započela temeljna rekonstrukcija. Donacijama grada Kastva općine Viškovo te lovačkog društva izgrađena je: konoba, boćalište, drvarnica, cisterna i proširen središnji prostor kućice. Rekonstruirana kućica svečano je otvorena 10. 07.1999.godine. Ni tu nisu stali već su marljivim radom napravili nadstrešnicu iznad kamina i cijeli prostor ispod nadstrešnice popločili mozaikom. Danas se u lovačkoj kući održavaju sastanci grupe, komisija, sekcija i Izvršnog odbora. Već tradicionalno se organiziraju druženja s obitelji prije početka lova na srnjaka. Mjesto je okrijepe odmora i marenda svih učesnika u lovu zbornog mjesta Breza, kao i planinara i biciklista koji rado posjete našu kućicu.

Dugi niz godina lovci lovne grupe Kudeji prije početka lova ili radne akcije nalazili su se na zbornom mjestu „pul paća“ mjesto se nalazilo pored srušene stare napuštene kuće na izlazu iz sela Krajevac. Izgradnjom kuća na tom djelu, lovna grupa prisiljena je mjenjati poziciju koja se danas nalazi kod mini farme Jelušići. Otkuda uvijek zadovoljni kreću u svoju LUŽINU po dobru kob. Gospodin Vlatko Cetina član je grupe od 1977 god. i najstariji je aktivni lovac grupe Kudeji. U svom lovačkom stažu bio je na vodećim funkcijama u Društva. Četiri godine (1976-1980) Tajnik društva, zatim od 1982-1984 god. obnaša dužnost Predsjednik društva.

I danas rado se odazove svakom pozivu. Uvjek spreman, da svojim dugogodišnjim iskustvom i znanjem, pomogne mlađim kolegama.

NAJSTARIJI ČLAN GRUPE

Vlatko Cetina rođen je 2. listopada 1928. u Kastvu član je lovačkog društva neprekidno od 1964. Godine.
U svome dugogodišnjem članstvu obnašao je razne dužnosti: tajnik društva 1976.-1980., predsjednik društva 1982.-1984., višegodišnji predsjednik komisije za odlikovanja, predsjednik Upravnog odbora nekadašnjeg Općinskoga lovačkog saveza Rijeka 1977.-1985. Godine.
Više je puta bio član u raznim komisijama i odborima, a poseban je doprinos dao u organizaciji 90 obljetnice lovačkog društva kao član Uređivačkog odbora za izdavanje Spomenice.
Za svoj rad i dopnnos unapređenju i razvoju lovstva nagrađen je odličjem III., II. i I. reda Hrvatskoga lovačkog saveza. Dobitnik je zlatne plakete u povodu obilježavanja 90. obljetnice društva te zlatne plakete lovačkog društva u povodu obilježavanja 100.obljetnice društva, kao i raznih pohvala i priznanja.


Članovi lovne grupe „Kudeji“ ispred svoje lovačke kuće

Milan Jurić, Davorin Milih, Vlatko Cetina, Stanko Jelovica, FlorijanŠtefan, Darko Jardas, Rudolf Širola, Mladen Cetina, Mladen Dukić,Ranko Kalčić, Robert Jelovica, Danko Beno, Renato Jelovica, RomanBiljecki, Marko Jurić, Dino Podobnik.