Project Description

Lovačka kuća “Židovlje” – grupa Rijeka

 

Nakon reorganizacije društva, smanjenja broja lovnih grupa i preraspodjele lovišta, lovci bivše Lovne grupe Škurinje i dijela lovnih grupa Rijeka \ Pehlin utemeljili su novu lovnu grupu pod nazivom Lovna grupa Rijeka.
Novim ustrojem Lovna grupa Rijeka, nekad Škurinje, nastoji svoj razvoj i napredak potvrditi raznim aktivnostima, pa se ponajprije brine o iznaleženju prostora za druženje i okupljnje.
Uz Petrolejsku cestu, malo zapadnije od asfaltne baze prema Klani, ispod vrha Židovje, na temeljima nekadašnje talijanske karaule, lovci Lovne grupe Pehlin postavljaju, za potrebe smještaja hrane, odnosno kukuruza potrebnoga za prihranu divljači, veliki kontejner. Na taj se objekt u sredini probijaju nova ulazna vrata i prozor te se skromno, prema mogućnostima, uređuje unutarnji prostor.
Društvo kupuje još jedan kontejner koji se postavlja na novoizgrađene temelje uz postojeći. Tako se dobiva velik prostor za uskladištenje hrane za prihranu divljači.
Od bivšeg talijanskog vojnog objekta ostaje zapušteni zdenac, potporni zidovi i prilaz s Petrolejske ceste. Kontejner pretvoren u lovačku kućicu godinama tako odolijeva zubu vremena. Postojeći zdenac, odnosno šterna u međuvremenu se sanira, obnovljen je i filtar kako bi se voda mogla upotrijebiti za pranje. Pod, drvene klupe i stolovi postupno propadaju i oronuli objekt nagrđuje lijepi okoliš. Lovnoj grupi i lovačkom društvu u cjelini taj je objekt bio iznimno zanimljiv zbog smještaja uza samu glavnu prometnicu, te zbog uskladištenja hrane i održavanja raznih aktivnosti, a i zbog mogućnosti širenja prostora.
Da bi se imali gdje okupljati i družiti, donesena je odluka da se ide u uređenje lovačke kuciće na Židovju.
Sredstvima koja su se manjim dijelom osigurala putem društva, a većim donacijama članova lovne grupe i uz pomoć vanjskih suradnika, nabavio se građevinski materijal, te su se oba kontejnera prebacila na nove temelje.
Na tom su se prostoru svake godine održavale kinološke manifestacije kao što su ocjenjivanje oblika svih lovnih pasmina, IPO i utakmice u radu za goniče, ptičare i jamare, zatim rad na krvnom tragu za krvosljednike, a sve u suradnji s Kinološkim drustvom Rijeka. U tu svrhu članovi su Lovne grupe Škurinje, u suradnji s društvom i tadašnjim Županijskim lovačkim savezom, izgradili rov prema svim pravilima za utakmice jamara u rovu. Dobivenim sredstvima izrađuje se rov, uređuje prostor oko njega i ograđuje visokom žičanom ogradom kako ne bi bio dostupan prolaznicima.

 

NAJSTARIJI ČLAN GRUPE

Šime Kardum rođen je 1928. godine. Jedan je od najstarijih članova lovačkog društva, a najstariji je član Lovne grupe Rijeka.
od 1970. stalni je član Lovačkog društva Lisjak – Kastav. Tijekom toga dugoga lovačkog staža obnašao je različite dužnosti. Više je puta bio grupovođa, dva mandata blagajnik, više godina lovnik lovne jedinice, dvanaest godina član Upravnog odbora, ekonom društva i zastupnik u skupštini, te član raznih komisija.
Svojim se radom dokazao i danas služi za primjer mladim generacijama s kojim rado odlazi u lov. Jedan je od malobrojnih lovaca u dugogodišnjoj povijesti koji je doživio i prezivio u 83. godini života bliski susret s medvjedom bez većih i težih posljedica.
Za svoj doprinos lovačkom društvu i razvitku lovstva u cjelini odlikovan je najvišim lovačkim odličjima III., II. i I. reda Hrvatskoga lovačkog saveza. Nositelj je plakete lovačkog društva u povodu 90. obljetnice, te zlatne plakete lovačkog drustva u povodu 100. obljetnice.
Zajedno s još četvoricom svojih kolega, starijih članova lovačkog društva, dijeli najviše priznanje Hrvatskoga lovačkog saveza – zlatnu plaketu za 50-godišnju vjernost lovstvu na razini lovačkog društva i Hrvatskoga lovačkog saveza.

 


Članovi Lavne grupe “Rijeka” ispred svoje lovačke kuće

: Stanko Babić, Marko Biondić, Bore Boca, Stojan Cerovac, Ivica Čorak, Petar Čorak, Gligorije Čučković, Miroslav Dabo, Ivan Fruk, Valter Ipša, Miodrag Jelesijević, Bruno Kapor, Marko Kardum, Šime Kardum, Walter Kovačić, Milan Kovačić, Branimir Martinčić, Marin Paravić, Alojz Rubil, Zdenko Sabo, Mario Skender, Miroslav Stamatović, Obrad Šarić, Boris Širola, Branko Vucić, Milan Vukoja, Srećko Vukušic, Toni Nižić i Roman Stamatović.