Project Description

Lovačka kuća “Zvirić” – grupa Kastav

 

Postavljanje automatske hranilice Lager - Lovna grupa KastavPrva hranilica bat za crnu divljačLovna grupa Kastav jedna je od sedam lovnih grupa društva. Kao što i sam naziv govori, grupa izvršava radne obveze i lovi na području Kastva Lovište kojim gospodari smješteno je u jugozapadnom dijelu lovišta matičnog društva, površinom najmanje, a brojčano trenutačno sa sedamnaest članova lako površinom i brojčano mala, grupa značajno pridonosi ukupnom radu Lovačkog društva Lis/ak. Grupa.odnosno nekad desetina Kastav započela je početkom 80-ih godina s izgradnjom lovačke kućice na predjelu Zvirić. Pripremao se temelj za limenu kućicu koja je dobavljena iz Žudike i montirana.

Nakon toga prišlo se njezinu uređenju. Stavljen je novi krov od salonitki, a u unutrašnji prostor postavljen je brodski pod i lamperija. Ubrzo zatim uredila se terasa i ozidao vanjski roštilj. Slijedilo je natkrivanje cijele terase, a prije toga ozidala se konoba. Ni tu grupa nije stala, već se išlo u zatvaranje natkrivenog prostora i izradu novog krova, čime je kućica poprimila današnjiizgled. Slijedilo je njezino vanjsko i unutarnje uređivanje kombinacijom drva i kamena.Dobio se lijep prostor od približno 80 četvornih metara, koji služi lovcima za radne dogovore, polazište za lov i čestadruženja. Ubrzo nakon toga izgrađena je drvarnica i terasa sa stolovima. Predstoji uređivanje vanjskog okoliša kućice. Lovna grupa izvršava sve svoje radne obveze, a i u izvršavanju lovnih zadataka vrlo je učinkovita. Članovi grupe aktivni su u svim tijelima i komisijama društva.

Novoizgrađena zatvorena čeka na predijelu lovišta grižePojilo i hranilište ZvirićNa terenu lovne grupe Kastav obitava sva divljač koja obitava i na terenu lovačkog društva. U zadnje vrijeme sveje prisutnija jelenska divljač, a i crna je divljač dobrim dijelom pronašla stanište na ovim prostorima Zahvaljujući dobru gospodarenju i obradivoj površini cma divljač našla je svoje kvalitetno podneblje, zbog čega je sve prisutnija u ovom lovištu, što neko vrijeme nije bio slučaj.

Članovi lovne grupe organizirali su i dvije lovačke zabave ondašnje prve lovne jedinice te izlet u Hrvatsko zagorje i posjet lovačkome muzeju za cijelo društvo. Valja posebno spomenuti da se još od 1988 dolazi svaki petak u kućicu na druženje, što traje do današnjih dana, a vjeruje se da će tako biti i ubuduće. Tu su nezaobilazne i knjige koje se vode o događanjima svih ovih godina. Bilježe se i svi ostali događaji, lijepa druženja, sastanci, pa i lovovi za vlastito sjećanje i sjećanje budućih generacija lovaca.

 

NAJSTARIJI ČLAN GRUPE

 

Ivo Mladenić rođen je 11. rujna 1947. godine. Član je Lovačkog društva Lisjak u Lovnoj grupi Kastav od 1969.
Obiteljska tradicija i ljubav prema prirodi i divljači doveli su ga među lovce.
Nakon stažiranja 1967. položio je lovački ispit te postaje članom lovačkog društva.

Za 45 godina članstva obnašao je više dužnosti: bio je glavni lovnik društva, lovnik lovne grupe, grupovođa, predsjednik disciplinske komisije.
Za uspjehe postignute u radu i unapređenju lovstva, odlikovan je lovačkim odlikovanjima III. i II. reda Hrvatskoga lovačkog saveza. U povodu 100. godišnjice dobitnik je srebrne plakete Lovačkog društva Lisiak.

 


članovi lovne grupe “Kastav”

 

Zdenko Bačić, Ante Barić, Petar Bartolović, Marčelo Beletić, Milorad Drakula, Josip Mladenić, Ivo Mladenić, Ivica Pilaković, Ivo Spinčić, Dražen Spinčić, Ervin Stanić, Vasiljko Starac, Franko Sušanj, Ante Šolaja, Dean Tuhtan, Zdravko Turak i Mirko Zlatar